Adaptacija

Vrtić Mačak Garfild

Predškolska ustanova ne mora da bude bauk. Svaki polazak u predškolsku ustanovu je novo poglavlje u kojem se dete možda prvi put odvaja na duže vreme od roditelja. Susreće se sa novim ljudima, novim prostorom i novim situacijama. Prvi put je najteže, dete će plakati, a i po neki roditelj. Vaspitač je taj koji će pokušati da smiri situaciju.

Kako bi rastanak od mališana prošao što lakše, odvedite dete u predškolsku ustanovu uz objašnjenje da vas neće biti samo neko vreme i da ćete se vratiti po njega...U predškolsku ustanovu obavezno ponesite najdražu igračku, jer je detetu mnogo lakše kada kod sebe ima nešto poznato, nešto svoje.

Kojim tokom će teći adaptacija, i kojom lakoćom će se dete navići na predškolsku ustanovu prvenstveno zavisi od:

 

Prilagođavanje je individualno i najčešće traje od dve nedelje do mesec dana, a u težim slučajevima i do dva meseca. Neka deca odmah reaguju burno, bacakaju se, plaču i negoduju, dok drugi lako i veselo krenu u predškolsku ustanovu a reakcija usledi nakon nekoliko dana kada shvate da je to za stalno.

Dete prvo ide na par sati dok se vremenom boravak produžava. Prvih dana boravka u predškolsku ustanovu osoblje se prilagođava detetu, njegovim navikama i potrebama, jer će na taj način dete lakše podneti odvajanje od roditelja, a kasnije ga uvodimo u program predškolske ustanove.

Najvažnije je prihvatiti činjenicu da svako dete mora da prođe kroz ovaj delikatan period i da su njegove reakcije normalne, a da smo mi tu da što lakše prebrodi  ovaj period – period adaptacije!
 

Kutak za roditelje

Prijavite se na kutak za roditelje

 

Pitanja, odgovori, komentari

Stručni tim vrtića Garfild stoji na raspolaganju za sva vaša pitanja i komentare.

Pratite nas na FB

Kontakt

Predškolska ustanova Mačak Garfild
Šejkina 44, Beograd
011/ 7420 717, 060/ 08 00 252
macak_garfild@hotmail.com

Radno vreme:
Ponedeljak - Petak 7:00-18:00